Kadir Kaba, Fotoğraf Arşivleme Yöntemleri’ni Üyelerimizle Paylaştı

13 Mart 2014 Perşembe akşamı Dernek binamızda fotoğraf sanatçısı Kadir Kaba, “Fotoğraf Arşivleme Yöntemleri” ile ilgili sunumunda dikkat edilmesi gerekenler ve kategoriler oluşturmada hata yapmama konularında tüm üyelerimizin ilgisini çeken sunumunu gerçekleştirdi.

Özellikle geniş bir fotoğraf arşivi olan fotoğrafçıların, fotoğraf arama – isimlendirme – kullanılan yöntemler – programlar – ipuçları ile ilgili önemli bilgileri üyelerimize aktaran Kaba, geçen yıl yayınlanan “Kıbrıs Türk Fotoğrafı’nın Kökeni” adlı kitabı, bu alanda bir ilk olma özelliği taşımaktadır. 

1947 yılında Mora’da (Lefkoşa) doğan Kadir Kaba, 1971 yılında Ankara İTİA İşletme Muhasebe’den mezun oldu. Sanatsal fotoğrafa 1975 yılında Londra’da başladı. 1978-1981 yıllarında Londra’da Paddington College School of Photography’de fotoğraf eğitimi gördü. İlki 1980 yılında Londra’da olmak üzere, yedi kişisel sergi açtı. Uluslararası “Beyond The Lines”; Off Limits” ve yerel “Perspectives” grup sergileri yanında birçok grup, karma sergilere ve video-art çalışmalarına katıldı.

Ulusal ve Uluslararası fotoğraf sergilerinin küratörlüğünü yaptı. Uluslararası ve ulusal seçici kurul üyeliklerinde bulundu. Özgün tarzı ve Kıbrıs Türk Fotoğrafı’na katkılarından dolayı 1999 yılında K.K.T.C. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Onur Ödülü’ne layık görüldü. 2002 yılında Cypriot Photographer’s Gallery’yi kurdu.

Otuz yılı aşkın bir süre Londra’da ve Lefkoşa’da olmak üzere profesyonel fotoğrafçılık yapmış, gazetelerde çeşitli görevlerde bulunmuş, galericilik yapmıştır. Gazete ve dergilerde Kıbrıs Türk fotoğraf sanatı ve tarihi üzerine yazıları, araştırmaları ve makaleleri yayınlanmaktadır. 1998-2001 yılları arasında Mustafa Erkan ile fotografsanat bültenini yayımladı. 2003 yılında AB’nin sponsorluğunda projelendirmesini ve kuratörlüğünü Özgül Ezgin’le birlikte yaptığı “Perspectives” sergisi kataloğunu yayımladı. 2006 yılında Lucie Bonato ve Haris Yiokoumis ile birlikte hazırladıkları L’ile de Chypre Itinéraire Photographique du XIX au XX Siécle kitabı Kallimages yayınları arasında yayınlandı. Kitab 2007 yılında En Tipis Yayınevi tarfından İngilizce ve Rumca dillerinde yayınlandı. 2007 yılında Ahmet / İsmet Şevki: İlk Kıbrıslı Fotoğrafçılar; 2010 yılında The Origins of Turkish Cypriot Photography kitabını yayınladı. Bu çalışmasını genişletilmiş ve Türkçe İngilizce olarak 2013 yılında yeniden yayınladı. Kıbrıs Türk Fotoğrafı üzerine panellere katıldı, seminer ve konferanslar verdi.

1996 yılından itibaren Kıbrıs Türk üniversitelerinde ve özel kolejlerde Temel ve İleri Düzey fotoğrafçılık; Basın Fotoğrafçılığı; Masa Üstü Yayıncılık ve Gazete ve Dergi Yayıncılığı dersleri verdi. Değerli sanatçımız Kadir Kaba’ya FODER olarak bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz.